در سال ۱۹۶۶ میلادی، دانشمندان در نظریه(شکست برای انتقال نور) که نور در الیاف شیشهای هدایت میشود پیشرفت کردند که حاصل آن از کابلهای معمولی بسیار سودمندتر بود. چرا که فیبرنوری بسیار سبکتر و ارزانتر از کابل مسی است و در عین حال ظرفیت انتقالی تا چندین هزار برابر کابل مسی دارد.
توسعه فناوری فیبرنوری از سال ۱۹۸۰ میلادی به بعد باعث شد که همواره مخابرات نوری بعنوان یک انتخاب مناسب مطرح باشد. تا سال ۱۹۸۵ میلادی در دنیا نزدیک به ۲ میلیون کیلومتر کابل نوری نصب شده و مورد بهره برداری قرار گرفته است.
فیبر نوری چیست ؟
به زبان ساده میتوان گفت : یکی از پر سرعت ترین راه انتقال داده ها فیبر نوری است که توسط سیگنال های نوری ارسال و دریافت صورت میگیرد و در واقع با سرعتی حدود ۹۵۰ مگابایت در ثانیه اطلاعات را ارسال و دریافت می کند.اما این نوع کابل در کدام کشور ساخته میشود ؟بیشترین سهم در تولید کابل فیبر نوری کشور چین است.زیرا این منطقه سریعترین رشد را برای ارتباطات راه دور و رشد اقتصادی دارد.
انواع فیبر نوری
فیبر نوری به دو دسته تک حالته و چند حالته تقسیم میشود.
فیبرهای تک حالته: این فیبرها برای انتقال سیگنال از راه دور استفاده می شوند.
فیبرهای چند حالته: از این فیبرها برای انتقال سیگنال در فواصل کوتاه استفاده می شود
کاربرد فیبرنوری
شبکههای فیبر نوری در مقایسه با شبکههای سنتی بسیار امن هستند و توسط مخابرات و سایر اپراتور هایی مانند شاتل ،آسیاتک و … ارائه می شود.این نوع کابل در برابر شرایط آب و هوایی مقاومت بالایی دارند و به دلیل عدم تداخل سیگنال های الکتریکی قابل اعتماد هستند.کابل های فیبر حاوی چندین رشته فیبر نوری از شیشه خالص نور هستند که پرتو های نور را در سراسر هر رشته می فرستند تا اطلاعات دیجیتال را در فواصل طولانی منتقل کنند.کاربرد اصلی آن شامل انتقال اطلاعات به شکل نور است.
- صنعت پزشکی
- مخابرات
- نظامی
- حسگرها
- صنایع
- صدا و سیما(پخش زنده)
- بازرسی های مکانیکی
تفاوت اساسی کابل فیبر نوری با کابل مسی در چیست ؟
فیبر نوری با پهنای باند بیشتری نسبت به کابل های مسی ،می توانند به سرعت بیش از ۱۰ گیگابیت بر ثانیه دست یابند. یک کابل فیبر نوری که کمتر از یک اینچ قطر دارد از مجموعه ای از این فیبرها تشکیل شده و میتواند صدها هزار مکالمه صوتی را حمل کند. فیبرهای نوری تجاری ظرفیت ۲٫۵ گیگابایت در ثانیه تا ۱۰ گیگابایت در ثانیه را فراهم میسازند.
مزایای فیبر نوری در مقایسه با سیم مسی چیست؟
- قیمت ارزان تر
- اندازه نازک تر
- ظرفیت بالا
- تضعیف ناچیز
- عدم تداخل
- مصرف برق پایین
- اشتعال زا نبودن
- وزن سبک
- انعطاف پذیر بودن
- فاصله
- پایداری
- سرعت
- ترویج نوری
- امکان تعمیر فیبر
- امنیت
- پهنای باند بالا
- عدم استفاده الکتریسیته برای ارتباط
- عدم برقراری انشعاب غیر مجاز
- عدم نیاز به repeater تا چندین کیلومتر
معایب فیبر نوری در چیست ؟
- ضرورت دقت کامل در هنگام کابلکشی
- امکان شکستن در صورت گذشتن زاویه فیبر از یک حد معین
- محدود بودن میزان کشش برای فیبرهای با ظرفیت مختلف
- محافظت کامل در برابر ضربه، برای فیبرهایی که از درون حوضچه می گذرند.
انواع اینترنت فیبر نوری
- فیبر FTTH یا FTTP
- فیبر FTTC
- فیبر FTTN
بزرگترین مزیت اینترنت کابلی این است که در مقایسه با اینترنت فیبر، مقرون به صرفه تر هستند.در این مقاله سعی بر آن داشتیم تا مختصری از تعریف،کاربرد و اینترنت فیبر نوری را معرفی نماییم.هنگامی که نخستین بار واژهی فیبر نوری عنوان شد اغلب افراد خیال دسترسی به خدمات اینترنتی به سرعت نور را در سر داشتند غافل از این که هزینههای آن از سرعتش سبقت میگیرد.
دلیل کابل کشی فیبر نوری در سطح شهر ها چیست ؟
با توجه به رشد و افزایش چشمگیر پهنای باند مصرفی کاربران خانگی و سازمانی، نیاز است بسترهای ارتباطی از شبکههای سیمی با فناوریهای ارتباطی جدیدتری مانند فیبرنوری جایگزین شود.در استفاده از خدمات ADSL مشترکین معمولاً با توجه به وجود زیرساخت سیم مسی بنا به کیفیت مسیر و فاصله از مرکز مخابراتی،با محدودیتهای فراوانی برای استفاده از نوع بسته اینترنت روبرو هستند، اما در خدمات FTTH یعنی خدمات ارتباطی بر پایه فیبر نوری این مشکل برطرف شده است و مشترکین میتوانند از این خدمات با پهنای باند مورد نظر استفاده نمایند. همچنین مشترکین خدمات FTTH میتوانند خدمات ارتباط تلفن ثابت خود را نیز از همین طریق دریافت کنند.