آخرین مطالب

PBX و تفاوت آن با سرویس تلفن سنتی ؟

امروز می‌خواهیم درباره‌ی سیستم‌های تلفنی سازمانی صحبت کنیم . حتما این اسم را قبل تر از اینها شنیده‌اید اما شاید آشنایی دقیقی با آن نداشته باشید.این مقاله را با ما دنبال کنید تا با معانی و کارایی PBX ها بیشتر آشنا شوید.

PBX مخفف Private Branch Exchange، سیستم تجاری ارتباطات سازمانی است که تماس‌ها را هدایت می‌کند و سوئیچینگ بخش‌های مختلف درون سازمان‌ها را ممکن می‌سازد.PBX ها طی چند سال اخیر نقش بسزایی در ارتباطات سازمان‌های کوچک و بزرگ داشته است. می‌توان گفت مهمترین وظیفه یک سیستم ارتبطات سازمانی این است که کلیه‌ی منابع تلفنی سازمان‌ها ، مثل خطوط تلفن شهری را برای تعداد زیادی مصرف کننده به اشتراک می‌گذارند لذا سازمان نیازی ندارد که از تعداد زیادی خط تلفن شهری استفاده کند. در واقع با تعداد اندکی خط تلفن شهری می‌توان تمامی اتاق‌ها و میز‌های کارمندان را پوشش تلفنی داد . برای مثال فرض کنید سازمانی که ۲۰ خط تلفن شهری دارد ، این سرویس می‌تواند این خطوط را برای ۲۰۰ پرسنل به راحتی به اشتراک گذاشته تا تمامی آن‌ها به تمامی خطوط شهری دسترسی داشته باشند.

host pbx

ساختار PBX چیست ؟

PBX از نرم افزار یا سخت افزار‌هایی تشکیل شده که به خطوط تلفن شهری مخابرات (PSTN) متصل است . در ارتباطات سازمان‌ها ایستگاه‌ها یا نقاطی وجود دارند که به آنها end point می‌گویند . به عنوان مثال تلفن روی میز ، دستگاه فکس یا دستگاه کارت خوان نمونه‌هایی از end point هستند . هدف کار PBX ها پوشش تلفنی همین end point ها می‌باشد.با راه‌انداری PBX ، ارتباطات سازمان‌ها بهبود یافته و در هزینه‌ها نیز صرفه جویی می‌شود . پی بی ایکس کارمندان را قادر می‌سازد تا با شماره‌گیری حداکثر ۲ یا ۳ یا ۴ عدد ، با دیگر همکارانشان در درون سازمان تماس گیرند . نکته‌ی حائز اهمیت آن است که کلیه‌ی تماس‌های داخل سازمانی کاملاً رایگان می‌باشد . همانطور که در بالا گفتیم PBX امکان تقسیم خطوط شهری را دارد.

PBXها که در تلفن‌های سانترال با آن‌ها آشنا هستیم، به این صورت‌اند که به جای این‌که برای هر کاربر خط تلفن (سرشماره) جداگانه تهیه شود، به کاربران این امکان را می‌دهند که از یک خط تلفن شهری به صورت مشترک استفاده کنند و تماس‌های داخلی رایگان برقرار کنند.در واقع PBX  یک شبکه تلفن خصوصی را راه‌اندازی می‌کند و خطوط شهری از طریق آن بین افراد به اشتراک گذاشته می‌شود.

اجزاء تشکیل دهنده ی PBX

  • باکس یا کابینت برای اجزا تشکیل دهنده و متعلقات داخلی

  • برد مرکزی برای برقراری ارتباط تماس های ورودی و خروجی

  • سخت افزار مورد نیاز جهت اتصال با PSTN

  • end point مثل تلفن روی میز، دستگاه فکس، دستگاه کارت خوان

  • تامین کننده برق (Power)

اجزاء تشکیل دهنده ی PBX

آشنایی با IP PBX

جدیدترین سیستم PBX همخوانی با تلفن‌های تحت شبکه دارند که به IP phoneروی میز نیز وصل می شوند. در این سیستم end point دیگر آن به جای خطوط PSTN سنتی ، SIP Trunks می‌باشد . به مجموعه تشکیل شده از PBX و تلفن تحت شبکه ، IP PBX می‌گویند.در حقیقت  IP PBX همان PBX است؛ با این تفاوت که IP PBX یک نرم افزار است که روی یک سیستم نصب می‌شود و به جای استفاده از خطوط آنالوگ از بستر شبکه برای برقراری تماس بین کارکنان استفاده می‌کند.در سیستم‌های تلفن جدید دیگر کیفیت مکالمات از آنالوگ خارج شده است و تمامی تماس ها به صورت دیجیتال و با کیفیت بالاتری انجام می‌شوند.